AFGHAN ART AWARDS

De Unie  van Afghaanse verenigingen in Nederland  te gast in het van Abbe,

 

Van Abbemuseum gastheer voor Afghaanse kunstenaars in Nederland

Voor het eerst is in een Nederlands museum een tentoonstelling te zien met werk van Afghaanse kunstenaars die in ons land wonen. De Unie van Afghaanse Verenigingen in Nederland nam het voortouw in het organiseren van de Afghan Arts Award en selecteerde de genomineerden. In de Studio van het museum presenteren zijn hun werk, dat uiteenloopt van installaties tot schilderijen. Op zondag 8 februari om 14:00 uur wordt de Afghan Arts Award uitgereikt door de Afghaanse ambassadeur in Nederland, Zijne Excellentie Dhr. Obaidullah Obaid.

In de tentoonstelling zijn werken te zien van de 12 genomineerde kunstenaars: Sharif Azizyar, Abobakar Ayubi, Hamid Halimi, Najib Rastagar, Malina Suliman, Haidar Owrang, Wagma Momand, Fardiana Tabibzada, Ahmad Azizyar, Tariq Dawoud, Aref Damee en Shafiq Omar Kakar.

Omdat deze kunstenaars verschillen in hun methodes en materialen is de presentatie zeer divers. Er zijn beelden, gedichten, schilderijen en installaties. In veel van de kunst is de Afghaanse identiteit duidelijk zichtbaar, maar ook de Nederlandse cultuur is in sommige werken verweven. Zo portretteert Abobakar Ayubi bijvoorbeeld Anne Frank tegen een vurige achtergrond van geweld, een verwijzing naar de Afghaanse conflicten.

Afghanistan en het Van Abbemuseum

Het Van Abbemuseum speelde al eerder een rol in het tonen van Afghaanse kunst. In 2009 startte het museum een onderzoeksproject om de cultuur van Afghanistan te verkennen en het artistieke leven van een land geteisterd door opeenvolgende oorlogen en bezettingen in kaart te brengen. Het research project is een initiatief van Shafiq Omar, een werknemer van het Van Abbemuseum van Afghaanse afkomst en wordt geleid door curator Willem Jan Renders. In 2013 was in het museum al de kleine tentoonstelling Ontdek kunst uit Afghanistan te zien.

UVAVIN vond daarom makkelijk de weg naar het museum toen zij op zoek was naar een plek voor de tentoonstelling en prijsuitreiking van de Afghan Art Awards. De UVAVIN werkte voor dit project samen met andere Afghaanse verenigingen in Nederland zoals de Vereniging van Afghaanse vrouwen in Eindhoven, Hambastagi, en de Vereniging Ariana uit ís-Hertogenbosch. De Afghan Art Award wordt voor het eerst georganiseerd, met als doel Afghaanse kunstenaars in Nederland te erkennen en te steunen.